למי שמעדיף מיקוד על פעולות שהוא עושה בבית, כמו ישיבה על מחשב, כתיבה, עבודה במטבח, התנהלות עם הילדים או כל דבר אחר שאתם עושים בבית. וגם – למי שפשוט נוח לו יותר שאגיע אליו.
דוגמא: א. הארכיטקטית
א', היא ארכיטקטית שעובדת מהבית. היא עובדת שעות רבות מול המחשב, וסובלת מכאבי גב וברכיים עד כדי התפסות. בנתה לעצמה א. שולחן ארכיטקטים מגניב בהטייה קלה, חיברה ללפטופ שלה עכבר ומקלדת רגילים – יפה מאוד. מיד עם תחילת השיעור ראיתי כמה דברים ארגונומיים מהותיים בצורת העבודה שלה שעדיף היה לכוונן:
- הרמנו את מסך המחשב הנייד לגובה העינים; קצת מכוער לעין של הלקוחה, אבל עדיף. היא כבר תייפה את זה איכשהו.
- א. מתנשאת לגובה מטר-חמישים-וארבע, ורגליה תלויות באוויר בזמן שהיא יושבת על כסא העבודה שלה. לא מומלץ. בחוכמה, השיגה לה א. הדום מדומה בצורת ארגז, אך הוא היה גבוה מדי ויצר לחץ על הגב התחתון בגלל מנח הרגליים. אנחנו עובדים עם מה שיש, לכן אילתרנו הדום אחר, בגובה אופטימלי. שיעורי הבית של א. – להשיג לה הדום יציב ונוח בגובה המתאים.
מכאן עברנו לנושאים גופניים יותר, ביניהם:
- ישיבה על עצמות הישיבה;
- ישיבה בהישענות על גב הכסא לעומת ישיבה על קצה הכסא;
- תמיכת הרגליים בזמן ישיבה;
- שלמות הגב בזמן ישיבה: הבחנתי כי א. נוהגת להתקרב לשולחן עד כדי לחץ על הבטן. הערתי את תשומת ליבה לדבר וסיכמנו שעדיף לתפוס טיפה מרחק מהשולחן. הסיבה לכך היא שכל הגו של א., בלי לשים לב, "נשבר" באזור הנ"ל ונוצר לחץ על חלל הבטן וחוליות הגב. עדיף שלא;
- גב דינמי: בעזרת מגע מכוון והנחיה מילולית, המחשתי לא. כי הגב שלה יכול להתרומם הרבה מאוד וכי היא רגילה לשבת כשהגב שלה שקוע כלפי מטה. בזמן ישיבה מול המחשב צריך להפעיל את הכוח הדינמי של הגב ולתת לו להתרומם כלפי מעלה;
הערה קטנה: עבודה פנימית היא דבר שלרוב קשה להבין אותו ממילים. הבהרתי לא. את ההבדל בין שינוי פוזיציה שרירי-מוכר לבין דינמיקה פנימית של התרוממות מתמשכת. אני רוצה להשתמש במילה זרימה, אבל היא קצת נטחנת לצערה.
מפאת עומס המידע, השארנו נושאים מסוימים להמשך עבודה:
- עבודה עם עכבר: א. סובלת מכאבים באזור האגודל ורוצה להחליף עכבר. צריך למצוא עכבר למשתמשים כבדים – מתאים מבחינה ארגונומית;
- השלכת העבודה הא-סימטרית על הגוף;
- עבודה עם זרוע העכבר;
- מפרקי הכתף – א. סובלת מחשש לכתף פרוקה;
- עקרון הצוואר החופשי והפרדת הראש מהצוואר. נשמע כירורגי משהו, אבל זה די פשוט;
- מנוחה בשכיבה על הגב – מה עושים?
זהו, מקווה שקיבלתם מושג כללי לגבי שיעור בבית. אני מציין שוב, אפשר לקחת כל פעולה שהיא ולהתעמק בה עד אינסוף – אתם צריכים לבחור את מה שמתאים לכם או מה שמפריע לכם ומשם נמשיך.
עדכון 30.7.10: א' התפרסמה במרוצת החודשים האחרונים ככוכבת "כף ידי הימנית", סדרת מאמרים אשר כתבתי, אשר מתמקדת בצורות שונות של שימוש בעכבר – כאלו מזיקות, וכאלו שמונעות את הנזק:
כף ידי הימנית, חלק א': אפל שודדת את ג'רי מנכסיו
כף ידי הימנית, חלק ב': עכבר מנומר ונפלאות הדינמיקה
כף ידי הימנית, חלק ג': שני ראשים, גוף אחד
מה צריך לארגן לשיעור?
חדר או סביבת עבודה שקטה ומה שאתם רוצים לעבוד עליו. זהו.
אם גם אתם רוצים לשמור על הגוף שלכם – גם אתם יכולים ללמוד! אז קודם כל:
וסוגי שיעורים נוספים:
שיעור פרטי – בסטודיו
אימון חכם בחדר כושר
על מכשירי פילאטיס
למוסיקאים – כלי נגינה
Comments 3
Pingback: כף ידי הימנית, חלק ג’: שני ראשים, גוף אחד » חוכמה גדולה.
Pingback: מישהו רוצה להתנוון פה? » חוכמה גדולה.
Pingback: ג’רי חוזר לגדולתו: מותה של חתיכת הפלסטיק? » חוכמה גדולה.