אנשים עם בעיות גב ועמוד שדרה לא הולכים טוב. ואני לא מדבר על המצב האקוטי שנתפס להם הגב והם בקושי זזים, אלא על מה שקדם לזה, ומה שקדם לבעיות הגב שלהם מלכתחילה.
את כל האנשים שמגיעים אלי לסטודיו, אני מלמד ללכת, ממש אחרת ממה שהם רגילים. לא כולם סובלים מבעיות עמוד שדרה או כאבי גב תחתון, אבל כולם צריכים ללמוד ללכת. למה?
- כי כולנו הולכים, כל יום. זה מה שאנחנו עושים הכי הרבה פעמים ביום, כל יום, ואם ניצור שם שינוי קטן ומתמשך נוכל להניע תהליך גדול של שינוי. זה הקטע של שיטת אלכסנדר.
- כי כשאנחנו הולכים, אנחנו עם עצמנו, עושים דבר אחד בלבד – ללכת, וזה נותן לנו מסגרת נוחה לתקשר עם עצמנו, להתחבר לגוף, הרבה יותר מאשר כשאנחנו יושבים מול המחשב, מוצפים בגירויים מכל כיוון.
- כי הליכה היא פעילות מתונה שמאפשרת לנו לשנות הרגלים. למי שמחפש שיפור מודע במצב הגופני, חשוב מאוד לחוות את עצמו בפעולה. להבין איך הוא עושה דברים עם הגוף. בריצה, לדוגמא, יותר קשה ליצור שינוי. אני ממליץ לרצים ללמוד ללכת קודם. גם על פסנתר לומדים לנגן קודם לאט, ואחרי זה מהר.
כל הרופאים אומרים שהליכה זו הפעילות הגופנית הכי בריאה ובטוחה, ואני מסכים איתם באופן עקרוני. קשה מאוד להיפצע בזמן הליכה, אלא אם כן אתם נוקעים את הרגל כי דרכתם על אבן.
אבל לאורך שנים, הרגלי הליכה מחזקים דפוסי תנועה שיכולים לגרום לבעיות גופניות, וקודם כל בעיות גב תחתון.
מה הקשר בין הליכה ובעיות גב תחתון?
אנחנו הולכים עם הרגליים. הרגליים מתחברות לגוף בתחתית הגו, קרוב לגב התחתון. ככלל, בעיות צוואר, שכמות וכתפיים קשורות לזרועות. רגליים – גב תחתון.
אנשים עם בעיות גב תחתון סובלים לרוב מעמוד שדרה דחוס, מכווץ ופסיבי, שלא רגיל להיות חלק מהתנועה, והם לא מבינים איך עמוד השדרה קשור להליכה. דוגמאות:
הרגליים שלכם גונבות מהגב חוליות
כל צעד של הרגל מלווה בסיבוב של האגן וקיפול של החוליות התחתונות. הרגליים שודדות מהגב כמה חוליות מלמטה, ואזור חוליות L3-S1 הופך למפרק שמתקפל כל הזמן. נוצר כך המון לחץ נקודתי.
אחד הדברים שצריך ללמוד בהליכה הוא מבנה גוף בסיסי. איך מקפלים רגליים. איפה הגב מתחיל ואיפה הוא נגמר כדי להפסיק לקפל וללחוץ אותו כל הזמן.
איך זה עוזר? כשחוזרים לתפקד עם מבנה גוף נכון, יש בסיס לתנועה נכונה. העצמות נמצאות במקום, וכל חלק עושה את התפקיד שלו. העצמות הן הבסיס לשרירים ולדיסקים. אם העצמות במקום, כל השאר יכולים להסתדר במקומן.
תחושת כבדות גופנית
עמוד השדרה שלכם לא רגיל לעבוד. לא סיפרו לכם איך להפעיל אותו. בהליכה שלכם, הרגליים עושות הכל, הגב פשוט נמצא שם ולא עושה הרבה. הוא הופך לכבד ושוקע לאן שהוא יכול לשקוע, שזה מה שמתחתיו – האגן והרגליים.
זו בעצם שרשרת של עצמות ששוקעת כלפי מטה, והרצפה בולמת את הנפילה. איפשהו בדרך, תהיה חוליה חלשה שתילחץ, ויווצרו כאבים או בעיות אחרות – לרוב בגב התחתון.
הדבר הכי חשוב ללמוד בהקשר הזה הוא צמיחה. לקחת את הקונטרה מהרצפה ולהרים את עמוד השדרה. ליצור מצב שבו הגוף רגיל לשאת את עצמו כלפי מעלה. מה עושה את זה? מערך היציבות הפנימי של הגוף, שאותו אני מלמד להפעיל באופן מודע.
איך זה עוזר? מילת הקסם: מרווחים. הם אלו שיוצרים מקום איפה שכל כך חסר: בין החוליות (הדיסקים), במפרקים ועוד. כשאין מקום – יש לחץ. לחץ מוביל לכאב, לשחיקה, וללחצים על עצבים.
רגלי עץ:
המפרקים, המפרקים. כחלק מהכבדות הכוללת, אני רואה אנשים עם בעיות יציבה וגב הולכים עם רגליים קשיחות, נעולות וכמעט ישרות. לרוב הם מתנדנדים מצד לצד. בכל צעד כזה הגב נוטה לפצות על חוסר התנועתיות של הרגליים, ולהתקפל הצידה בכבדות.
בעיות גב כמעט תמיד יופיעו באחד מהצדדים. תמיד תהייה נטייה לצד אחד להיות מתוח יותר, שקוע יותר וכך הלאה.
חשוב ללמוד שיש מפרקים ברגליים, וללמוד איך לשחרר אותם כדי לתת להם לעשות את הג׳וב שלהם בהליכה: להתקפל ולאפשר חופש תנועה אמיתי.
איך זה עוזר? מפרקים חופשיים מאפשרים לתנועה להיות זורמת ורכה. עמוד השדרה ומפרקי הרגליים זוכים לבלימת זעזועים, והחוליות לא צריכות להתקפל במקומן.
Comments 1
האם אתה מגיע גם לאיזור הצפון?
אשמח אם תחזור אלי
0544309115