מאמר + סרטון תרגול: תרגול צ'יגונג משמעותי – מדיטציה וסדרת 8 יריעות המשי Ba Duan Jin

יואב טלרצ׳י-גונג Leave a Comment

איך תרגול צ'יגונג יכול להיות משמעותי לכל מהלך היום שלכם? תרגול מדיטציה "המצב הריק" ולאחריו סדרת 8 יריעות המשי המפורסמת.

לאחר הסרטון תמצאו את פירוט הנושאים לפי דקה והרחבה לגבי כל אחד מהם – שיוכל לתת לכם קצת יותר ממה שאני מסביר בסרטון.

0:00 מבוא לתרגול
2:20 מבוא למדיטציית פתיחה
4:45 מבוא לסדרה Ba Duan Jin 8 יריעות המשי

5:32 תחילת מדיטציית פתיחה empty state
9:33 יצירת זרם תודעתי-גופני רציף
13:13 עבודה עם חלקי הגוף השונים
16:40 קרקוע ועבודה עם משקל הגוף ליצירת תנועה פנימית
18:49 חיבור בין הקצוות – כיוונים ניגודיים
21:23 עבודה עם זרם תודעתי-גופני רציף

23:28 עמידת פתיחה – Ba Duan Jin 8 יריעות המשי
24:38 תנועה ראשונה
26:35 תנועה שנייה
28:23 תנועה שלישית
30:52 תנועה רביעית
32:43 תנועה חמישית
34:48 תנועה שישית
37:23 תנועה שביעית
38:51 תנועה שמינית
40:38 סיום הסדרה

42:03 אותנטיות בתרגול: להתנתק מהמסך

43:20 בקרוב: קורס צ'יגונג 18 התנועות – יסודות התנועה השלמה

מבוא לתרגול:

מדיטציה לפני התרגול מביאה אותנו אל הסדרה התנועתית במצב הרבה יותר טוב, והתרגול מרגיש אחרת לגמרי מאשר אם היינו פשוט מתחילים ממנו. כל התרגול (עם המדיטציה) נמשך בין 30-45 דקות, והוא תרגול משמעותי הרבה יותר, שהאפקט שלו מורגש במהלך היום.

אנשים (וגם אני) מדווחים שהם רגועים יותר, קשובים יותר, ופשוט מאוד – אנשים טובים יותר אחרי תרגול משולב של מדיטציה וצ'יגונג.

מבוא למדיטצית וו-ג'י / empty state:

העיקרון הפנימי הוא מה שחשוב במדיטציה הזו. כלומר, הצורה היא לא העניין. אפשר לקיים אותה בעמידה (הכי מאתגר והכי מומלץ למי שאין לו בעיות לעשות את זה), אפשר בישיבה ואפשר בשכיבה.

העיקר כאן הוא לא התנוחה, אלא מציאת זרם גוף-תודעה רציף. הבסיס לגוף הוא הציר האנכי: קרקע, קודקוד ומה שביניהם. אנחנו רוצים לעבור דרך הציר האנכי בעזרת התודעה וליצור תנועה תודעתית-גופנית רציפה, מתמשכת. רצף גופני-תודעתי שלא נמצא רק במוח או בתודעה או במחשבה, אלא מחבר בין הגוף והתודעה.

עבודה משותפת עם הגוף היא כלי עזר מאוד חשוב ויעיל בשביל להגיע לאיזון טוב יותר. בגוף הדברים פשוטים יותר, יש כללים פיזיקליים, כללי טבע שאפשר ללכת לפיהם, והם יוצרים לתודעה מסלול ללכת בו.

מבוא לסדרת התרגול 8 יריעות המשי Ba Duan Jin:

זו הסדרה הראשונה שהתחברתי אליה. מאוד מפורסמת. אני אוהב לתרגל אותה בבוקר, כשהגוף צריך חילוץ איברים. היא סדרה שמאופיינת בתנועות מתיחה מגוונות, פתיחה וסגירה לכל הכיוונים.

אני חייב לומר שאחרי המדיטציה, הסדרה הזו הרבה יותר משמעותית. מצאתי את עצמי נשאר בתוך תנועות המתיחה ונהנה מהן הרבה יותר אחרי המדיטציה, וזה רק אפקט אחד שחוויתי מבין רבים.

אני רוצה לתת כאן קרדיט ואהבה גדולה לשתי מורות נהדרות שהורו לי את הדרך אל הסדרה הזו.

Faye Yip – בערוץ היוטיוב הנפלא שלה ושל Tary Yip מצאתי את הביצוע אותו אני מראה היום בסרטון. מאוד ממליץ להתחבר לערוץ שלהם, המון סדרות והמון ידע נהדר בתחום הטאי-ג'י והצ'י גונג: Deyin Taijiquan Institute.

Michiko Nitobe – מורה מיפן שביקרה מספר רב של פעמים בארץ, ומלמדת כבר עשרות שנים את הסדרה הזו.

מדיטציית הפתיחה וו-ג'י / empty state

במהלך תרגול המדיטציה התודעה עוברת בין כל מיני מקומות, וישנן פעולות מאוד מסוימות שכדאי לנו לעשות כדי לייעל אותה:

עזיבת מתח ברחבי הגוף: בשרירי הרגליים, הישבן, הכתפיים ובכל מקום אחר שמוחזק. כשאנחנו עוזבים מתח, הוא משתחרר כלפי מטה, עם כוח הכבידה של כדור הארץ, ותחושת הקרקע שלנו חזקה יותר. זהו קרקוע, והוא צריך לשמש אותנו כדי להרים כלפי מעלה את התנועה הפנימית, הכיוון, הצ'י (הצלול – אם תרצו), או כמו שאני קורא לו כאן – זרם גוף-תודעה, מבלי לחזור להחזקות שהיו קודם (שאולי הן מה שמכונה הצ'י העכור).  

המבט נשלח לכיוון כללי מסוים ולא לנקודה מסוימת. לא צריך להתאמץ להתמקד, לא צריך להתאמץ בכלל, אלא להישאר מכוונים לכיוון מסוים בנחת. להישאר שקטים לכיוון מסוים. הכיוון הוא הביטוי של התודעה בגוף.

אנחנו לא מגיבים לגירויים חיצוניים מכל סוג שהוא. ואנחנו משאירים את החושים שלנו פתוחים כדי לקלוט אותם. במלים אחרות, אנחנו מתאמנים על אי-תגובה לגירויים חיצוניים תוך כדי הפעלת המנגנון הפנימי. אנחנו לא סוגרים את החושים שלנו לסביבה, אלא משאירים אותם פתוחים, אבל מפתחים שליטה ביכולת התגובה שלנו למידע שהם מביאים.

זרם הגוף-תודעה הרציף שאנחנו רוצים לייצר עובד באמצעות הראש שנשלח לפנים ולמעלה, המבט שנשלח לפנים, עמוד השדרה שעולה למעלה ונשאר אחורה, התנועה במורד הזרועות אל כפות הידיים, התנועה במורד הרגליים אל הקרקע, הזרימה המלאה באצבעות הידיים, המרפקים הנשלחים קלות החוצה מתוך שפיץ המרפק, הברכיים הנשלחות קלות לפנים, ועוד.

הפיסקה הקודמת היא תמהיל העבודה הפנימית שנלמדת במחוזות שיטת אלכסנדר וחלקה גם באומנויות הלחימה, אבל בכל אופן, אל תנסו להבין הכל, אלא קחו דבר דבר ותראו מה מתחבר לכם.

בשלב מסוים הגוף מתרגל לאי-תנועה, ואם זה קורה, התנועה שתבוא לאחר מכן תהיה הרבה יותר מוערכת, מורגשת ומיוחדת. אם תחשבו על זה לרגע, אנחנו כל כך תזזיתיים בחיים האלו שלנו, ששקט הופך להיות מצרך נדיר. להגיע לתוך השקט ומתוכו לצאת לתנועה משמעותית מההתחלה, בלי כל הרעש, זה דבר נפלא.

שנייה, סיפור: עם מרטין על הסירה

אני אחלוק איתכם סיפור שאולי חוויתם בצורה כזו או אחרת. חבר יקר לקח אותי לשייט קצר מחופי הרצליה ללב הים. את המנוע מכבים בשלב מסוים ונשארים עם הרוח והמפרש. ומקשיבים.

ככל שמתרחקים מהאדמה, השקט מתגבר. הרעש שמגיע מתוך הישוב ממנו יצאנו נשמע כמו זמזום אחיד שהולך ונעלם. בשלב מסוים זה רק אתה והשקט, אתה וגלי הים. השקט כל כך משמעותי, זה (חוסר) צליל שלא רגילים לשמוע. והוא בולט מאוד. אחרי כמה דקות הנפש נרגעת מאוד. שקט.

אותו דבר קרה לי לפני עשרים ומשהו שנים, בפעם הראשונה שהגעתי לסיני. השקט היה מהמם בעוצמתו.

אותו דבר יכול לקרות במדיטציה הזו.

ונמשיך בעקרונות הפנימיים של המדיטציה

למרות שאנחנו נמצאים באי-תנועה, אנחנו שומרים על פוטנציאל תנועה בתוך חוסר התנועה. והפוטנציאל הזה הוא למעשה התנועה הפנימית, זרם הגוף-תודעה.

דוגמא מצוינת לעניין הזה הוא כפות הרגליים. מפרק הקרסול הוא החיבור בין הגוף והכפות, ותנועת כף הרגל היא תנועה סיבובית לתוך הקרקע ואחורה. התנועה הסיבובית הזו היא זו שמאפשרת לנו לעלות על האצבעות, ללכת, לרוץ, לקום מכסא וכל תנועה אחרת שנעשית ע"י הכפות.

למה? כי זה התנועה הכי משמעותית שכפות הרגליים עושות. זה מה שהם יודעות לעשות. וזה מה שהם עושות בכל אחת מהפעולות הללו.

אז כשאנחנו עומדים באי-תנועה, גם שם נעשה את אותה תנועה עם כפות הרגליים, תנועה סיבובית של כפות הרגליים לתוך הקרקע – כאילו אנחנו מוכנים לעלות על האצבעות, אבל לא נעשה את זה. זוהי דוגמא להפעלה של התנועה הפנימית.

יחד עם תנועת הכפות הסיבובית לתוך האדמה, נרים את הראש לפנים ולמעלה וניתן לעמוד השדרה להתרומם, והרי לפניכם הקשר בין הקודקוד וכפות הרגליים.

סדרת 8 יריעות המשי

לא ארחיב כאן לגבי כל תנועה ותנועה, זה דבר שאשמור להזדמנות הבאה בקורס עומק דומה לזה שאני מצלם עכשיו בנושא צ'יגונג 18 התנועות.

כדי להבין את התנועות תוכלו להביט בהדגמה שלי, ולחילופין לצפות במאסטרית פיי בערוץ שציינתי קודם.

אותנטיות בתרגול

אחד מהדברים ששמתי לב אליהם בצילום של התרגול שלפניכם, הוא שהייתי צריך להסביר ולהיות שם למענכם. והתרגול במהותו הוא למען עצמנו. מהסיבה הזו הוא לא היה התרגול האידיאלי.

וזה הטיפ הפשוט מאוד שלי עבורכם: צפו בסרטון התרגול כמה פעמים שתצטרכו, אבל אם תוכלו לסגור את המסך ולעשות אותו לבד עם עצמכם בלבד – זה יהיה הכי טוב. כנראה. אם לא – לא. אבל זו השאיפה.

בקרוב: קורס צ'יגונג 18 התנועות – יסודות התנועה השלמה

בימים אלו אני מצלם ועורך קורס אונליין ששואף לתת לכם את ה"איך" מתרגלים צ'יגונג. קורס 18 התנועות הוא הפלטפורמה בה אני משתמש, וזה מה שהולך להיות שם:

  • אוסף תרגולים שלמים של כל הסדרה, בסגנונות שונים למצבים שונים.

לכל יום ולכל אדם יכולה להתאים צורת תרגול אחרת, ולכן צילמתי כל מיני גרסאות של כל הסדרה. יהיה לכם לאן לחזור, תרגול רציף בלי דיבורים, עם הנחיה, מהיר, איטי, קצר, ארוך, קטן, גדול ועוד. אני מקווה שתוכלו למצוא שם עוגן של תרגול שתתחברו אליו והוא יעזור לכם לתרגל יותר.

  • העמקה ביסודות התנועה השלמה דרך כל תנועה ותנועה בסדרה

צילמתי בנפרד כל תנועה ותנועה מתוך 18 התנועות ובכל אחת אני מסביר ומדגים את עקרונות התנועה השלמה. אני שואף שתהיה לכם סדרה שלמה לזרום איתה, אבל גם שתוכלו לקחת תנועה אחת, להבין איך עושים אותה, וליישם את העקרונות בתוך התרגול הזורם. ה"איך" הזה עושה הבדל גדול מאוד.

מוזמנות ומוזמנים להירשם לרשימת התפוצה שלי כדי להתעדכן כשהקורס יעלה לאוויר:

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.