אנשים רבים משלימים עם חיים מלאי כאבי גב. חבל, כי יש כמה דברים פשוטים שרובנו עושים בחיי היום-יום, הרגלים נפוצים שמכניסים מתח לגוף שלנו לאורך שנים, ובסוף מתפרצים בצורת כאבי גב, צוואר, רגליים, מפרקים ועוד. אז הנה חמישה דברים פשוטים שיעזרו לכם למנוע את היווצרות הכאבים.
1. תיקי צד גורמים לכאבי גב
בתור נוסע תכוף ברכבת ישראל אני רואה אין סוף אנשים שהולכים עם תיקי צד. גברים הולכים עם תיקי מנהלים מעור ובתוכם מחשבים ניידים ומסמכים, נשים הולכות עם תיקי צד שנישאים על הכתף. בשני המקרים ניתן לראות את התופעה הבאה:
ככל שיש משקל גדול יותר שלוקח את הגוף לצד אחד, הגוף חייב לפצות על כך כדי לשמור על איזון. כפי שניתן לראות בתמונות, סחיבת תיק בצד ימין גורמת לקיצור של צד שמאל וסחיבת תיק בצד שמאל – לקיצור של צד ימין. בסך הכל פיזיקה פשוטה.
הבעיה הגדולה היא שרוב האנשים הולכים בצורה הזו משך שנים, כל בוקר, כל ערב, ולרוב, מתרגלים לשאת את התיק רק בצד אחד. ברבות השנים כאבי גב מתחילים לצוץ אצל רבים מאיתנו, ואנחנו לא יודעים שזה קשור לתיק שאנחנו סוחבים כל יום לעבודה.
התוצאה: עמוד השדרה מתרגל להיות מכווץ באותו מקום, לאורך כמה חוליות.
תיקי כתף יוצרים בעיה אפילו גדולה יותר, באזור הצוואר, הכתפיים והשכמות, מפאת מיקומם. נשים רבות הולכות עם תיקים שהופכים לאט לאט לשקים קטנים וכבדים, על הכתפיים. אנשים מתעקמים.
אם אתם חיים כבר שנים עם כאבי גב כרוניים ורוצים לרפא את עצמכם, שימו את תיק הצד שלכם בצד. רוקנו אותו מדברים לא נחוצים באמת, ועברו לתיק גב עם כתפיות.
2. נעלי אצבע, כפכפים ונעליים פתוחות
קיץ בישראל המדברית. כולם הולכים עם כפכפים. הרגל מאווררת, זה נכון, אבל הולכים איתם כאילו יש שתי רגליים מעץ תקועות בתוך הגב.
למי שלא מבין על מה אני מדבר, אסביר שמדובר באותה תופעה שמתרחשת עם תיק הצד: נעליים פתוחות לא תופסות את הרגל. אמנם הרגל כמעט יחפה, אבל מבחינה תפקודית זה הכי רחוק מללכת יחף.
בגלל שהנעל לא תופסת את הרגל, הרגל תופסת את הנעל. בפועל זה אומר שהקרסול ננעל, ומיידית גם מפרק הירך והברך בבעיה. הרגליים לוחצות לתוך הגב התחתון וכל הגוף נכנס לדפוס של החזקה. התוצאה במקרים רבים – לא טעיתם, כאבי גב.
אם אתם סובלים מכאבים מתמשכים ורוצים לצאת מזה – מצאו לעמכם נעל או סנדל שתופסים את הרגל גם מאחור, והרגל לא צריכה להתאמץ בשביל להשאיר אותו שם.
3. לקח הסלולרי: דבר אחד בכל פעם
נסו לעשות דבר אחד באותו זמן. מהו לקח הסלולרי? כולכם מכירים את עצמכם לוקחים את הטלפון ליד, ומערבבים את האוכל בסיר באותו זמן. או מרימים את הילד. נסו להימנע מזה.
שימו לב כיצד הגב התחתון של הגברת בתמונה מתקפל בצד שמאל, והצוואר בצד ימין. שוב, לאחר שנים של קיפולים כאלה, כאבי גב כרוניים מתחילים לצוץ.
אם אתם מדברים בטלפון, החזיקו אותו עם היד ולא עם הצוואר או הכתף. שוב, כיווץ חזק מאוד והרגלי מאוד, שכולנו מכירים ומשלמים עליו מחיר.
ובאופן כללי, תנו לעצמכם את אורך הרוח והנשימה לא לנסות להיות בשני מקומות בעת ובעונה אחת. אם אתם בטלפון – תהיו בטלפון. שום דבר לא יברח. באמת.
מה שמביא אותי לנושא הבא:
4. צמצום הג'ננה, או: לא להגיב
מה גורם לקנאקים, היתפסויות גב, כאבי גב פתאומיים, קליקים לא נעימים, מתיחות וקריעות שרירים פתאומיות ושאר תענוגים? אנשים בג'ננה, טירוף שגרתי. הנה דוגמא:
הטלפון מצלצל. אתם בבית, 15 מטר ממנו. אם כל מה שעשיתם או חשבתם – נקטע בפתאומיות ואתם קופצים מיד לענות כאילו שיגרו אתכם מלוע של תותח – אתם בקבוצת סיכון לגוף תפוס.
התיקון: הטלפון מצלצל. התגובה הראשונה: לא להגיב. לרגע אחד. ואז לכו לטלפון באופן שקול ורגוע. שום דבר לא מתזז אתכם, שום דבר לא מריץ אתכם. אתם בוחרים בקצב. וגם לתרגל מדי פעם טלפון מצלצל ולסנן אותו לגמרי, התעלמות מוחלטת. חיווט מחדש של המוח.
היכולת שלכם לבחור לא להגיב היא קריטית לריפוי עצמי ומניעת כאבי גב. כל הורה צעיר מכיר את זה. אתה מסתובב בבית ורואה שני מיליון דברים שצריך לעשות. האם תיכנס לטירוף ותתחיל להתפצל ולקפוץ בין הדברים? לרוץ כמו עכבר?
או שתעצור שנייה, תזכור שאתה נושם פה מתחת לטירוף ותעשה הכל בקצב שפוי. לאן יש למהר? מה יקרה אם לא תעמדו בלוח הזמנים? אם לא תתקתקו עניינים? בדרך כלל – כלום.
אתם מכירים את עצמכם בסטרס, בלחץ ובמתח. הרגלים מתאימים אומצו והתקבעו לאורך שנים של תיזוז. כשהכאב התפרץ – הוא מכריח אתכם לעצור. כשהמוח נזרק כל כך מהר מדבר לדבר, ופעולות קוטעות אחת את השנייה בלי סוף – הגוף נשאר מאחור, לא מסוגל לעמוד בקצב המטורף, ונותר כבד ומכווץ.
קחו לכם שלוש פעולות פשוטות ביום: טלפון מצלצל, ילד שבוכה, לצעוק בחזרה על איזה נהג מעצבן. עצרו לשנייה לפני שאתם מגיבים. ואז תעשו מה שצריך לעשות ותהיו בתוך זה. בגוף. תחשבו על זה בזמן שאתם עושים את זה.
כאבי גב הם תוצר של ההרגלים שלכם. ההרגלים שלכם הכי נחוצים כשהגוף יורה על אוטומט. אז צריך קודם כל לכבות את האוטומט, ולהפסיק לירות לשנייה.
5. לדעת מתי להפסיק
יש לכם פרויקט ממש חשוב, עם דד-ליין והכל. וכבר רוצים להריץ אותו. ישבתם מול המחשב כבר שעה ורבע ברציפות, ואתם מתחילים לחוש עייפות מחשבתית מסוימת, אובדן בהירות וצורך בהפסקה. הגוף מגיב בהתאם.
כל מיני ישיבות מוזרות מתחילות לצוץ, סיכול רגליים וגוף, הישענות במרפק אחד על השולחן וצוואר מתוח. רק לגמור עם זה כבר. עוד שנייה הפיקסל במקום. עוד קצת ונגמרה התזה. עוד קומפילציה אחת וזה עובד. עוד קצת וזהו.
כשאתם מקבלים את הסימן שדי, הריכוז הלך, הפוקוס לא שם והגוף תקוע – קחו הפסקה. בשלב העייפות הגוף כבד יותר ויותר נזק נוצר. וגם אתם פחות יעילים.
למה? כי הגוף שלכם עייף ומתחיל להיתלות על חבל דק מאוד. לרוב מקום אחד או שניים שסופגים את כל העומס כי הגב עייף מאוד.
לחדש את הגוף עם התנהלות טובה יותר
זה קצת משעמם לא לעשות את זה, ולא לעשות את זה. מה כן לעשות? הכניסו עניין לתוך הגוף שלכם. כל מה שציינתי עד עכשיו הוא נקודות, אבל מה מחבר בין כל הנקודות?
כדי לשמור על רוח חיובית, בגוף, בנפש ובכל מקום אחר, אתם יכולים לשנות את הפוקוס הפנימי-גופני שלכם מפסימיות לאופטימיות. מהתמקדות בכאב – להתמקדות בצמיחה. הכאב יכול להפסיק לשחק תפקיד כל כך מרכזי בחיים שלכם.
את כל הדברים הבאים אפשר לעשות:
- לעבוד מול מחשב כשהצוואר שלכם חופשי ממתחים.
- לשבת כשהגוף שלכם תומך בעצמו, לאורך זמן ובכיף.
- ללכת בפארק ולהרגיש קלים יותר ומשוחררים יותר.
- להרים ילד בלי לשבור את הגב.
- לחיות ולנשום כמו שצריך.
לא מעט אנשים מוצאים את זה מעניין ומספק – לדעת בעצמם לנהל את עצמם.
שיעורים בשיטת אלכסנדר
וכפי שציינתי בתחילת המאמר, לומדים את זה על הבשר. זה הקטע בשיטת אלכסנדר. לוקחים כמה חודשים טובים, משקיעים זמן, כסף ואנרגיה, ורוכשים כלי לכל החיים. אלו השיעורים אצלי בסטודיו: כל הפרטים כאן.
קורס וידאו חדש: שחרור וריפוי הצוואר
אופציה נוספת: במהלך השבועיים הקרובים אני מפרסם קורס וידאו שעוסק בשחרור וריפוי הצוואר שלכם מכל הזויות שאני מכיר. הקורס יהיה זמין לרכישה בקרוב, אם תרצו לקבל הודעה כשהוא יעלה לאוויר צרו איתי קשר כאן.
Comments 2
כתבה נהדרת!
שיטה מדהימה.
האם אתה מכיר אנשים שיש קליניקה באזור שדרות?
Author
תודה שלומי.
זוהי רשימת המורים באזור הדרום, מקווה שתמצא מישהו טוב לך.
http://www.alexander.org.il/teacherslist.asp?area=4
בהצלחה, יואב.