גברים מנבחרת אנגליה בהליכה 1936

הליכה ככלי שיקומי – ואיך הנעליים שלכם משפיעות על הכל?

יואב טלרספורט ואימון גופני, שיטת אלכסנדר ושיקום גופני Leave a Comment

השאירו את הנעלייים והגרביים בבית וצאו להליכה – יחפים! יש משהו במגע עם הקרקע שמחבר אותנו ישירות, בלי שכבות הבידוד הרגילות שלנו. אתם והאדמה. זה נפלא. וגם אם אתם יוצאים להליכה עם נעליים – יש בפוסט היום כמה דברים מועילים בשבילכם.

הליכה יחפה אין בה פשרות. זה רק אתם נטו בלי משככי זעזועים ובלי הגנות. הרבה אנשים חושבים שלהוריד נעליים או לעבור לנעליים מינימליסטיות זה פטנט אינסטנט שיתקן אותם, אבל בהרבה מקרים זה לא ככה.

צריך לזכור שאנחנו הולכים כבר שנים בתוך שכבות ממותגות של מיסוך שנקראות "נעלי ספורט" ושכחנו מה זה המגע הישיר עם הקרקע. כפות הרגליים שלנו הפכו להיות חתיכת בשר סגורה בתוך קופסא, קופסה שחורה שאנחנו טורקים על הרצפה, שמתנהלת באופן אוטומטי ואין לנו מושג מה קורה בה. וכמה שהאיבר הזה חשוב לכל הגוף… כף הרגל היא האיבר שמאפשר לנו לפגוש את הקרקע, ובכך היא ייחודית מכל חלקי הגוף שלנו.

לדוגמא: כמה אתם משתמשים בקרסול שלכם?

כשאתם הולכים, כף הרגל אמורה לבצע תנועה של דיווש לתוך הקרקע ולאחור. זו תנועה פשוטה וטבעית ממפרק הקרסול שגורמת לברך שלכם להשתחרר לפנים, גורמת לצעד שלכם להיות מעגלי ומלא יותר, חלק וזורם. רובנו לא עושים את הדבר הזה, ועושים תנועה חלקית מאוד בקרסול. אנחנו פשוט מניפים את הרגל עם כף הרגל והולכים ברגליים די ישרות:

דוגמא לא טובה: רגליים ישרות, ברכיים ישרות, רגל קדמית נשלחת קדימה וננעלת, נחיתה קשה על העקב.

יחפים או לא, הכי חשוב זה לדעת איך ללכת.

אנחנו חושבים שאנחנו יודעים ללכת, אבל כשאנחנו לומדים לעשות את זה יותר טוב, ההליכה הקודמת פתאום מרגישה כבדה, מפורקת, מזעזעת, וההליכה החדשה זורמת יותר, מחוברת יותר, צומחת יותר ויש פחות זעזוע שעובר דרך הגוף.

הליכה ברגליים ישרות, העקב סופג את הזעזוע
עוד דוגמא לא טובה: רגליים ישרות, עקב סופג.

הליכה יכולה להיות כלי שיקומי של ממש, בהקשר של יציבה, בעיות ברכיים, בעיות בכף הרגל, "דורבנים", מפרקי ירך, קרסוליים, וכמובן – כל סוגי בעיות הגב.

אם הרגלי ההליכה שלכם לא טובים ואתם הולכים יחפים – אתם תרגישו את ההשלכות. זה טוב אם אתם תתעלו את התחושה הזו כדי לשפר את ההרגלים. כשהלכתם עם נעליים מבודדות, מרככות זעזוע, יכולתם להמשיך ככה שנים בלי להרגיש שזה מה שאתם עושים.

נעליים בולמות זעזועים… זה מועיל?

אי שם בשנות ה-80 מישהו באיזו חברת נעליים אמר: אנשים נפצעים בגלל הזעזוע של הנחיתה והשחיקה – בואו נשים להם AIR! פשוט ולעניין, זה יפתור את הבעיה! האומנם?

גם אם נניח בצד את הזעזוע של הנחיתה שרוכך, להליכה לא טובה יש השלכות בכל רחבי הגוף, בברכיים, בגב התחתון, במפרקי הירך, בשוקיים, בירכיים ועד לצוואר. הריכוך של הנחיתה עם בולמי זעזועים הוא כמו משכך כאבים. הוא גורם לנו לא לסבול בנקודת הקצה, משכיח את הסימפטום, אבל הוא לא משנה בכלום את הדפוס שגרם לבעיה. ההפך – הוא מאפשר לנו להמשיך עם הדפוסים המזיקים לאורך שנים רבות עד ש…

מה היה קורה אם היינו הולכים יחפים מגיל 0 ועד היום ולא היו נעליים בעולם? מה היה קורה אם היינו הולכים עם נעליים יחפניות בלבד שרק מספקות הגנה בסיסית ולא משככות זעזועים בכלל? אני מהמר שאנשים היו הולכים הרבה יותר טוב בגילאים מתקדמים והיו מתנוונים הרבה פחות. פשוט מאוד, הם לא היו מקבלים את ההזדמנות להתנוון.

שנייה לפני שאתם מתלהבים וזורקים את הנעליים לפח…

אם כל חייכם הלכתם עם נעליים בולמות זעזועים – האם נכון עבורכם לוותר על בלימת הזעזועים? לא בהכרח. מה שיקבע הוא שני דברים:

  1. המצב שלכם – האם יש בעיות? כאבים? פציעות?
  2. ההרגלים שלכם.

אם יש לכם בעיות, וככל שההרגלי ההליכה שלכם פחות טובים – אני ממליץ קודם כל לשפר את הרגלי ההליכה עם הנעליים שאתם רגילים אליהם ורק לאחר מכן לבחון החלפת נעליים. בכלל לא בטוח שנעליים שלא משככות מתאימות לכם – צריך לבחון כל מקרה לגופו.

האם הנעליים שלכם שחוקות מדי?

דבר נוסף שחשוב לבדוק הוא האם הנעליים שלכם כבר שחוקות ומסמלות בשחיקה שלהם את הדפוס שלכם – רואים את זה על הסוליה ובפנים הנעל. אם תבנית ההרגל שלכם כבר ברורה בנעל, הכי בטוח להחליף לנעליים חדשות, מסוג דומה.

גברים מנבחרת אנגליה בהליכה 1936
1936: קבוצה של הלכים ספורטיביים. כנראה שאם אתה הולך כספורט כדאי שתדע איך עושים את זה – הביטו על הברך הקדמית שלהם: הרגליים לא ישרות, הרגל הקדמית מתחת לגוף.

כף הרגל משפיעה על כל שאר הגוף.

מה הקשר בין כף הרגל, הקרסול והברך? ואיך הקשר עולה לכיוון מפרקי הירך? האגן? עמוד השדרה והצוואר? ומה עם הכתפיים והשכמות? אנחנו יכולים להתייחס אליהם כאל חלקים נפרדים כמה שנרצה, זה לא יעזור לנו. הם מחוברים בשרשרת וכולם משפיעים על כולם.

לדוגמא: שימו לב בכל צעד שלכם איך אתם מניפים את כף הרגל שלכם קדימה, והברך מתיישרת לאחור. בכל פעם שאתם עושים את זה אתם נוחתים קשה על העקב ונוצר זעזוע לכל אורך הגוף. כשהברך דוחפת לאחור האגן מסתובב לפנים, הגב התחתון איתו ביחד, הגב העליון מאזן את התחתון, הראש מאזן את הגב העליון והצוואר…

הכל קשור להכל, לכן עדיף מלכתחילה להסתכל על הכל ביחד, ולתרגל שיטה שיודעת לראות את הכל, ולהשפיע על הכל.

נסו משהו אחר: כשאתם לוקחים צעד, במקום להשליך את כף הרגל קדימה, שחררו את הברך להוביל ראשונה קדימה והשאירו את כף הרגל מתחת לגוף. מה יקרה לברך? זה רק חלק מפאזל שלם, אבל הוא יתן לכם מושג משמעותי לגבי הרגלי ההליכה שלכם.

שיפור הרגלי הליכה לאנשים שסובלים מבעיות יציבה, מפרקים, עמוד שדרה ועוד – חלק קבוע בתהליך השיקומי אצלי בסטודיו. כל הפרטים כאן:

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.