לעבוד מול מחשב מהבית: איך עושים את זה הכי טוב שאפשר?

יואב טלראורח חיים בריא, ישיבה מול מחשב Leave a Comment

היום בסטודיו פגשתי בחור שעובד כמתכנת כבר שנים, והוא סיפר שבזמן האחרון הוא שוכב על הספה עם מחשב נייד וכואב לו אחרי זה הגב התחתון. לא מפתיע… כל הפסיביות והכבדות של הגוף מתנקזת לגב התחתון – הוא הקורבן, לא הבעיה. הבעיה היא בכל הגוף.

ניסינו, באופן יצירתי, לגבש לבחור את יום העבודה האידיאלי מהבית. חשבנו על כמה תחנות עבודה וצורות עבודה שהוא יכול להחליף ביניהן בבית, וגם אתם. היום אני נותן לכם פאזל, משרטט לכם את החלקים של הפאזל, אתם צריכים להרכיב את החתיכות באופן הייחודי שלכם:

    1. לשבת על שרפרף פשוט או כסא מטבח פשוט

      כזה שיושבים עליו בלי להישען. זה יותר עבודה בגוף. הסברתי לו שכל הכיסאות ״האורטופדיים״ היקרים והמרופדים נועדו בשביל שנאשפז את הגוף שלנו בתוכם ונוכל להריץ את המוח חזק. זו הכפשה קצת גורפת, אבל לא רחוקה מהמציאות. העניין הוא, שהוא לא מוצא את עצמו בכסא המרופד שלו, לא נוח לו שם.

      עבודה בישיבה על שרפרף או על קצה של כסא לא מרופד עם משענת (בלי להישען) מעודדת את הגוף לעבוד, לייצב את עצמו ולא מכבה אותו. כמובן שצריך לדעת איך לעשות את זה, ומכיוון שהוא לקח כבר כמה שיעורים אצלי, הוא יודע ״איך״ ברמה לא רעה.

      אחרי זמן מה הגוף עשוי להתעייף, כי זה לא אשפוז, והוא יעבור לתחנה הבאה.
      הערה חשובה: חשוב שהמסעד (מושב) של הכסא שלכם יהיה ישר לחלוטין, גם בזוית שלו, וגם שלא יהיה קעור.

    1. האם בכל שלבי העבודה אנחנו צריכים להיות מחוברים למחשב?

      לאנשים יצירתיים, שצריכים לפתור בעיות כחלק מהעבודה שלהם, החיבור למסך ולמקלדת רק מפריע בשלבים מסוימים. זכרו, המחשב הוא בסך הכל המקום לשפוך את מה שיש לכם בראש. הוא לא המרכז. אתם המרכז. אפשר לצאת להליכה ולהזיז את גלגלי המוח, או לשכב פרקדן על השטיח ולחשוב קצת. זה יעשה טוב לגוף, ויכול להיות שקצת שקט מעודף הגירויים שיש בתוך המסך יעלה אצלנו רעיונות מצוינים מתוך המעמקים. מיקוד.

    1. תחנת עבודה בעמידה

      האופנה האחרונה. אפשר לאלתר אותה מארגזים וספרים, על שולחן קיים, ואפשר גם לקנות אחד מהמוצרים המצוינים שהופכים כל שולחן לתחנת עבודה בעמידה. עבודה בעמידה מעודדת עוד יותר את הגוף לעבוד, ולכן זמנה קצוב, והרבה אנשים מעידים שהטיימר הפנימי שלהם מעודד אותם להיות הרבה יותר יעילים וממוקדים בזמן שהם עומדים מול המחשב.

      חשוב מאוד להציב את המסך מול הפנים ולא למטה, לצורך העניין כדאי שיהיה לכם מסך חיצוני או מקלדת חיצונית ולא לעבוד רק עם לפטופ, כי זה עשוי לגרום למתח בצוואר. חשוב גם לדעת לעמוד כמו שצריך, במיוחד לטובת הברכיים והגב התחתון שלכם. אבל זה נושא לפוסט אחר.

    1. הפסקת ״לא עושה כלום עכשיו״

      שזו בעצם… מדיטציה בהגדרה הרחבה ביותר שלה. תעשו מה שאתם רוצים כל עוד אין מסך מולכם. תבהו בעולם האמיתי קצת. באנשים עוברים ושבים. תשתקו. תעצמו עיניים. כנסו לתוך מרחב הכלום ותראו מה יקרה אחרי עשר דקות.

      בהתחלה הרעש רץ בראש, אחרי זה נרגע, ואז עולים לפתע רעיונות מצוינים ממעמקי המוח היצירתי שלנו. מדיטציה יכולה להיות כלי מעולה לפיתוח רעיונות יצירתיים.

    1. ישיבה מזרחית על ספה

      עליכם מונח משטח עבודה של מחשב נייד, ועליו המחשב. ישיבה מזרחית זו אחת הדרכים הטובות ביותר לשבת על ספות מבלי לשקוע והיא לא רעה בכלל עם מחשב נייד. גם, כמובן, קצוב בזמן.

      נקודה חשובה א: לשים לב לצוואר-ראש, הראש שלכם צריך להיות מכוון כלפי מטה, למסך, כי לרוב אין לכם פה מסך חיצוני. אז הכי חשוב פה לדעת איך להשתמש במפרק של הראש ועמוד השדרה: הוא נמצא בין שתי האוזניים שלכם. אם תשתמשו בו, לא תצטרכו לקפל את הצוואר. כתבתי על זה לא מעט פעמים כאן בבלוג.
      נקודה חשובה ב: עדיף שהספה לא תהיה שוקעת מאוד, ושתהיה תמיכה טובה והישענות עם עמוד השדרה.

    1. לחזור גם לכסא המרופד שלכם

      צריך לתת לו הזדמנות גם. ארגונומיה היא דבר חשוב מאוד עם הכסאות האלה, משום שהם מעודדים הישענות לאחור. רוב האנשים לא יודעים, אבל כשאנחנו נשענים לאחור, כדאי מאוד שיהיה לנו הדום על הרצפה שיתן לנו קונטרה בזוית המתאימה בכפות הרגליים. יש הרבה מה לכוונן בכיסאות האלה, וחשוב לא להתאשפז לתוכם יותר מדי, אני מתכנן לצלם לכם סרטון על זה בקרוב באזור המנויים.

    1. לרקוד.

      מה?? לרקוד. בזמן שאתם יושבים מול המסך, שימו אוזניות או רמקולים עם מוזיקה קצבית שאתם אוהבים ותזיזו את הגוף ועמוד השדרה באופן ספונטני. תרקדו. נשמע הזוי? למי אכפת. אנחנו רוצים תנועה לגוף, להוציא אותו מהקיפאון של הישיבה חסרת התזוזה וחסרת המשמעות מול המחשב. אני מדבר על ריקוד פנימי, מופנם, תזוזות עדינות עם הקצב. העיקר שתהיה תזוזה.

      אני מדבר המון על צמיחה בבלוג ובסטודיו, ועל קלילות גופנית. הנחתי את ידיי על הרבה עמודי שדרה. בתחילת הדרך השיקומית עמוד השדרה תקוע בתוך הרגליים בכבדות. לאט לאט אנשים לומדים להרים את עצמם, והגב צף באוויר בקלילות. ריקוד הוא דבר קליל מטבעו. מי יודע? אולי זאת הדרך שתוציאו את עצמכם מהכבדות.

      אני אישית מעדיף מוזיקה נטולת מילים כשאני בתהליך יצירתי. מילים יוצרות מחשבות, צלילים יוצרים תנועה. אם זו סתם עבודה שחורה – הכל עובד.

    1. אם אתם ממש חייבים לשכב על ספה עם לפטופ…

      אני זורם איתכם. הטו את הגב לזוית אלכסונית עם משהו שיתן לכם תמיכה טובה לגב, במיוחד לגב התחתון, לגב העליון, והראש יוכל להיות מונח על כרית. קפלו את הברכיים ושימו את כפות הרגליים על משהו קשיח שיתן לכם קונטרה, מעצור. את המחשב הניחו על כרית גדולה או משטח ייעודי ללפטופים.

      אלו ההמלצות שלי לאנשים מאושפזים בבתי חולים שביקשו שאגיע לייעץ להם איך לשכב שם בלי לסבול מכאבי גב. זה עובד. אבל אני ממש לא ממליץ לעבוד לאורך זמן עם מחשב בשכיבה. הכבדות מכריעה אותנו בסוף, שכיבה זו מנוחה, לא עבודה.

    1. הפסקות זה קודש

      קחו לעצמכם הפסקות מהעבודה, כשאתם עייפים מנטלית, זה סופר חשוב. השלב שבו אנחנו מושכים עוד ועוד בכוח המוח, הוא השלב שבו הגוף שלנו סובל הכי הרבה. מצאו את משך הזמן שאתם יכולים לעבוד אפקטיבית ברצף. פתחו עירנות למסרים שהגוף שולח אליכם והתייחסו אליהם.

  1. תרגול גופני מניע בבית

    יוגה, צ׳יגונג, כל מה שבא לכם. התרגול הגופני מזרים את כל מה שצריך עד לקצוות הגוף. שזה בדיוק ההפך ממה שאנחנו עושים כשאנחנו יושבים קפואים: תוקעים את כל האנרגיה במרכז ומרדימים את הגפיים.

אז הנה עשרה חלקים של פאזל שיכול להרכיב את יום העבודה שלכם. לסיום אני אגיד לכם מה שאמרתי למתכנת היקר בסוף השיעור. אתם עושים מה שאתם רוצים לעשות, בבית שלכם. אל תירקבו מול המחשב בלי לזוז כל היום. אתם עובדים ככה שנים ואולי רוצים להמשיך לעבוד ככה שנים. מצאו דרך יצירתית לאזן את הגוף, המוח, והחיים שלכם בסביבת העבודה, תעשו לעצמכם רק טוב.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.