העמקה בעקרונות הצ'יגונג

צ'יגונג: העמקה בעקרונות התרגול – Ba Duan Jin 3

יואב טלרצ׳י-גונג Leave a Comment

איך מתרגלים צ'יגונג? סרטון העמקה בעקרונות התרגול שטובים לכל תנועה, לכל סדרה ולכל תרגיל בעולם. כי ככה הגוף שלנו עובד. אני מדגים אותם דרך התנועה השלישית בסדרה המפורסמת Ba Duan Jin 8 יריעות המשי.

צ'יגונג: עקרונות – תוכן העניינים ופירוט:

0:00 | הקדמה: תנועה שלישית צ'יגונג ba duan jin

0:47 | עקרון ראשון: תנועת הידיים מסמנת את התנועה הרצויה בתוך הגוף.

1:25 | עקרון שני: דריכה וצמיחה – עבודה בשני כיוונים ניגודיים, שמיים וקרקע.

2:45 | עקרון שלישי: תנועה בין פתוח וסגור / גדול וקטן.

התרגול נע לעיתים קרובות בין שתי איכויות: פתוח וסגור או גדול וקטן  – אני מעדיף לא לקרוא לזה "מתוח ומכווץ", וגם מעדיף לא לקרוא לזה "שני קצוות", כי אנחנו רוצים ליצור תנועה מעגלית רציפה עם איכויות משתנות.

3:45 | עקרון רביעי: ליצור תנועה פנימית – גם כשאין תנועה של העצמות.

בתרגול פנימי "ניי-גונג" אנחנו רוצים ליצור תנועה פנימית. התנועה הפנימית היא אינסופית מטבעה, כל עוד אנחנו חיים, והיא יכולה להמשיך להתקיים גם בהיעדר תנועה חיצונית (=תזוזה של העצמות).

4:15 | עקרון חמישי: מלאו את כפות הידיים שלכם בכוונה.

עבודה תודעתית עם כפות הידיים – כוונה בכפות הידיים. לעשות איתן משהו כנגד התנגדות מדומה – "להזיז את האוויר".

5:07 | עקרון שישי: שחררו את המרפקים והברכיים כדי לשחרר תנועה מגדול לקטן.

המרפקים והברכיים הם מפרקי מפתח למעבר ממצב גדול/פתוח למצב קטן/מכונס. שחרור מרפקים וברכיים משחרר תנועה.

6:55 | עקרון שביעי: הצ'י והגוף עולה ויורד במהלך תרגול צ'יגונג.

עלייה וירידה של צ'י במהלך התרגול. במצב הפתוח בו הידיים והרגליים פתוחות וישרות יותר, הגוף יהיה קל יותר, פתוח יותר כלפי מעלה, פחות כבדות על הקרקע, או במילים אחרות – הצ'י עלה כלפי מעלה.

כשאנחנו יורדים בתנועה כלפי מטה, המשקל על הקרקע כבד יותר, אנחנו מכונסים יותר, או במילים אחרות – הצ'י ירד כלפי מטה. זהו חלק חשוב מאוד בתרגול צ'יגונג שמופיע בהמון תנועות: עלייה וירידה מחזורית של צ'י בגוף.

7:57 | עקרון שמיני: פניית פרסה – רציפות במעברים בין התנועות.

פניית הפרסה. קצוות התנועה, המעברים בין התנועות צריכים להיות חלקים והמשכיים כמו פניית פרסה בכביש, ולא מקוטעים כמו קו שנגמר וחוזר חזרה. במיוחד בתנועות כמו זו, שנראות שהן על קו ישר – חשוב מאוד ליצור בהן מעבר רציף כך שהתנועה תישאר אינסופית.

שלבי המעברים בין התנועות הם קריטיים לתרגול הפנימי מכיוון שאלו השלבים שבהם אין כמעט תנועה חיצונית של העצמות ואנחנו מגייסים בהם את מירב הכוח הפנימי לצאת שוב לדרך עם התנועה החיצונית.

חשוב לזכור שכל תנועה חיצונית (=של העצמות) יכולה להתחיל בתנועה פנימית עדינה וזו השאיפה שלנו. שלבי המעבר בין התנועות בתרגול הצ'יגונג הם בדיוק כאלו: האטה של התנועה החיצונית עד כמעט לאפס (יאנג), והגברה של התנועה הפנימית (יין) עד למקסימום כדי להוציא לדרך עוד תנועה חיצונית של העצמות.

מרגע שיצאה התנועה לדרך, יש הגברה של התנועה החיצונית (יאנג) וצריך פחות תנועה פנימית (יין) וחוזר חלילה – שוב לנקודת המעבר ביניהן.

זהו הבסיס התאורטי והמעשי לרפואה הסינית – האינטראקציה והשינוי המתמשך בין היין והיאנג בטבע – ובתרגול צ'יגונג אנחנו נזכרים שגם הגוף שלנו הוא חלק מהטבע.

10:46 | עקרון תשיעי: להישאר מחוברים לקצה הנגדי של התנועה.

מאוד חשוב לשמור על חיבור למעלה ולמטה. כשאני עולה למעלה אני רוצה להישאר מחובר לקרקע למטה (אזור kid1 Yongquan) וכשאני יורד למטה אני רוצה להישאר מחובר לשמיים (אזור du20 Baihui).

כך אני שומר על גבולות האיזון שלי, לא עולה יותר מדי גבוה לשמיים – לא "מאבד את הקרקע". ולא שוקע כבד מדי לאדמה.

כמורה לשיטת אלכסנדר אני מעיד שהבעיה הנפוצה ביותר אצל אנשים כיום היא הבעיה השנייה: אנחנו כבדים מדי. יש לכך סיבות רבות, אבל בגדול – זה אורח החיים הפסיבי, הנוח, וה"מתקדם" שלנו, שמדיר את הגוף משימוש. אנחנו מנסים לפצות על זה בספורט, אבל זה קצת כמו גלולה.

אין לי ספק שהדבר הכי טוב הוא לחיות חיים פעילים מבחינה גופנית, כמה שיותר ברמת השגרה. שמה שאנחנו עושים בחיים יהיה עם הגוף בתנועה ולא רק עם קצות האצבעות…

מילה אחרונה לגבי אלכסנדר: מה שאנחנו מנסים לעשות בשיעורים הוא להעיר את התנועה כלפי מעלה בתוך הגוף, בכל פעולות היום יום, בעזרת החיבור לקרקע. כלומר: התנועה הפנימית למעלה ולמטה הן בסופו של דבר ציר אחד, דבר אחד.

לסיכום:

בעיניי, הרבה יותר חשוב איך אתם עושים ולא מה אתם עושים. אל תתנו את כל הקרדיט לסדרה שאתם מתרגלים, הסדרה היא בסך הכל תנועה חיצונית. העבודה הפנימית היא המטרה בתרגול מהסוג הזה, ומה ששולט בעבודה הפנימית או בצ'י הוא התודעה, הכוונה.

Where the mind goes the qi follows.

 אז אני מקווה שנתתי לכם מושג היום לגבי המיינדסט של התרגול, על מה לחשוב ולמה להתכוון בתרגול כדי להפוך אותו למשמעותי יותר בשבילכם.

אוסף הטיפים החשובים ביותר לישיבה מול מחשב

להתחבר לגוף * לשפר את היציבה והיציבות תוך כדי ישיבה במשרד * לחסוך זמן, אנרגיה וכסף וליצור פתרון קבע * להבין מה ההרגלים המזיקים שלך ואיך לתקן אותם כדי למנוע בעיות ולהתחזק * ולדעת איך לסדר את עמדת העבודה באופן שיטיב עם הגוף.

    מאת יואב טלר | bodyguide.co.il
    אתם יכולים גם להירשם לרשימת התפוצה של הבלוג בלחיצה כאן

    Powered By ConvertKit

    כתיבת תגובה

    האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

    אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.